Malay | English
White Black Red Blue disable_green A+ A A-


Featured Company
“...Pahang offers very competitive pricing in terms of infrastructure costs...”
Contact Us
Contact Us
Interested to Invest in Pahang?
Register your interest


Please use our Online Help.

Online Help operation hours: 11.00 am - 1.00 pm & 3.00 pm - 5.00 pm (Mondays - Fridays except for public holidays).

Malaysia Berpotensi Jadi Peserta Halal Global Utama, Kata Mustapa


Print Email

KUALA LUMPUR, 12 Okt (Bernama) -- Malaysia berpotensi menjadi peserta nombor satu dalam industri farmaseutikal, kosmetik dan makanan Halal global, kata Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Beliau berkata Malaysia telah membuktikan keupayaannya dalam banyak bidang industri Halal, dan ia juga boleh mengulangi kejayaan itu dalam industri makanan Halal.

Malaysia sangat berjaya dalam industri Perbankan dan Kewangan Islam dan kini sudah sampai masanya untuk menumpukan dalam bidang industri lebih besar lain, katanya kepada pemberita di sini, Rabu, selepas melancarkan Halal Fiesta (HALFEST) 2011 yang julung-julung kalinya diadakan.

Bagaimanapun, negara tidak boleh mendapatkan status nombor satu itu dalam waktu yang singkat, sambil menyatakan dalam perbankan Islam, negara mengambil masa lebih 20 tahun untuk berada di kedudukan nombor satu.

"Itulah sebabnya mengapa kerajaan dan institusi swasta melaksanakan Program Transformasi Industri Halal," katanya.

Bagi industri minuman dan makanan halal diproses, jumlah eksport Malaysia bernilai RM8.2 bilion tahun lepas dengan China, AS, Pakistan, Jepun dan Singapura menjadi destinasi eksport utama.

Mengenai program HALFEST selama lima hari itu, Mustapa berkata ia akan menjadi wadah yang sesuai bagi usahawan kecil dan sederhana tempatan untuk memperkukuh perniagaan mereka dan menggerakkan hala tuju perniagaan ke peringkat seterusnya.

Dengan 654 gerai pameran, penganjurnya, Halal Development Corporation menjangka mencatatkan urus niaga bernilai RM25 juta menerusi 60,000 pengunjung.

Sumber: BERNAMA


Bookmark and Share
 

Disclaimer: The Government and PKNP shall not be liable for any loss or damage caused by the usage of any information obtained from this portal.
Best viewed using IE 8 / Mozilla 3.0 or better in 1024 x 768 resolution