Malay | English
White Black Red Blue disable_green A+ A A-


Featured Company
“...Pahang offers very competitive pricing in terms of infrastructure costs...”
Contact Us
Contact Us
Interested to Invest in Pahang?
Register your interest


Please use our Online Help.

Online Help operation hours: 11.00 am - 1.00 pm & 3.00 pm - 5.00 pm (Mondays - Fridays except for public holidays).

Pahang Terima Pelaburan Asing RM2.08 Bilion Tahun Lepas


Print Email

KUANTAN, 23 Jan (Bernama) -- Pahang menerima pelaburan asing sebanyak RM2.08 bilion tahun lepas, iaitu satu peningkatan berbanding purata RM1.2 bilion pada tahun-tahun sebelum ini.
 
Menteri Besar Datuk Seri Adnan Yaakob berkata pelaburan terbaru bernilai kira-kira RM100 juta dilakukan sebuah syarikat Singapura yang membina kilang membuat turbin angin di Kawasan Perindustrian Gebeng, dekat sini pada akhir tahun lepas.
 
"Pelaburan ini sekali gus menambah peluang pekerjaan kepada rakyat negeri ini," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis ramah mesra sempena Tahun Baru Cina di Kampung Baru Sri Teruntum, di sini.
 
Mengenai isu berlainan, Adnan berkata kerajaan negeri bersetuju meningkatkan tempoh pajakan tanah bagi mereka yang memegang surat hak milik di bawah kategori pajakan 66 tahun kepada 99 tahun.
 
Beliau berkata keputusan itu dibuat dalam satu mesyuarat exco bagi penduduk di seluruh negeri yang memohon memperbaharui surat hak milik tanah mereka.
 
"Kita buat keputusan ini kerana ada aduan dan pemberitahuan kepada saya ada lagi geran macam itu (66 tahun), saya ingatkan semua dah ada geran 99 tahun," katanya.
 
Sehubungan itu katanya, pemilik yang masih mempunyai surat hak milik di bawah kategori pajakan 66 tahun tersebut boleh membuat permohonan untuk dinaikkan kepada 99 tahun.
 
Sumber - BERNAMA


Bookmark and Share
 

Disclaimer: The Government and PKNP shall not be liable for any loss or damage caused by the usage of any information obtained from this portal.
Best viewed using IE 8 / Mozilla 3.0 or better in 1024 x 768 resolution