Malay | English
White Black Red Blue disable_green A+ A A-


Syarikat Pilihan
Petronas Chemicals MTBE Sdn Bhd
Hubungi Kami
Hubungi Kami
Berminat untuk melabur di Pahang?
Daftar minat anda


Sila guna Bantuan Atas-Talian kami.

Waktu operasi Bantuan Atas-Talian: 11.00 pg - 1.00 tgh & 3.00 ptg - 5.00 ptg (Isnin - Jumaat kecuali cuti umum).

Kepelbagaian Bahasa


Print Email

Tenaga kerja Malaysia perlu melalui sekurang-kurangnya 11 tahun pendidikan sekolah (peringkat rendah dan menengah). Pada dasarnya, sistem pendidikan negara ini menguatkuasakan penggunaan dua bahasa iaitu Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris. Ini menjadikan rakyat Malaysia secara umumnya boleh berbahasa dalam kedua-dua bahasa tersebut.

Bahasa Malaysia ialah bahasa kebangsaan negara dan merupakan bahasa utama yang digunakan dalam sistem pendidikan dan hal-hal berkaitan Kerajaan. Ia adalah merupakan bahasa yang digunakan sebagai satu bentuk komunikasi di antara semua bangsa di negara ini.

Bahasa kedua di negara ini ialah Bahasa Inggeris yang difahami secara meluas terutamanya di bandar-bandar utama. Untuk tujuan komersil, Bahasa Inggeris biasanya adalah bahasa pilihan. 

Sebagai sebuah negara berbilang kaum, bahasa lain juga dituturkan seperti dialek China dan India. Keunikan campuran pelbagai bahasa ini menawarkan pelabur spektrum tenaga kerja yang luas yang mana mereka tidak hanya berkemahiran dan berpengetahuan, tetapi juga mahir berkomunikasi.


Bookmark and Share
 

Penafian: Pihak Kerajaan dan PKNP tidak akan bertanggungjawab keatas sebarang kehilangan atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang didapati dari portal ini.
Paparan terbaik menggunakan IE 8 / Mozilla 3.0 atau lebih baik di dalam resolusi 1024 x 768