Malay | English
White Black Red Blue disable_green A+ A A-


Syarikat Pilihan
Petronas Chemicals MTBE Sdn Bhd
Hubungi Kami
Hubungi Kami
Berminat untuk melabur di Pahang?
Daftar minat anda


Sila guna Bantuan Atas-Talian kami.

Waktu operasi Bantuan Atas-Talian: 11.00 pg - 1.00 tgh & 3.00 ptg - 5.00 ptg (Isnin - Jumaat kecuali cuti umum).

Universiti Al-Azhar Berhasrat Wujudkan Pusat Islam Arab Di Pahang


Print Email

KAHERAH, 24 Sept (Bernama) -- Institusi pengajian tinggi tertua di dunia, Universiti Al-Azhar berhasrat menubuhkan Pusat Islam Arab di Pahang bagi membantu pelajar di Malaysia menguasai bahasa Arab dengan lebih berkesan.

Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob berkata perkara itu dimaklumkan dalam pertemuan beliau dengan Pemangku Presiden universiti itu, Prof Dr Mohammed Hassaan Awad di sini.

Adnan yang sedang dalam rangka lawatan kerja selama empat hari ke Mesir berkata Universiti Al-Azhar secara dasarnya bersetuju menghantar para ilmuan mereka ke Pahang bagi mengajar bahasa Arab khususnya kepada pelajar sekolah agama.

"Perkara ini akan dibincangkan secara lebih mendalam dalam mesyuarat kerajaan negeri akan datang dan saya akan turut maklumkan kepada Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) dan Menteri Pengajian Tinggi (Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin) berhubung cadangan Universiti Al-Azhar itu," katanya kepada pemberita di sini.

Adnan berkata bagi Pahang, penubuhan pusat itu mampu membantu memperkasa penguasaan bahasa Arab di kalangan pelajar di negeri itu yang kekurangan tenaga pengajar khususnya dari negara Timur Tengah.

Ketika ini, katanya terdapat 14 guru bahasa Arab dari Arab Saudi di Pahang hasil usaha Tengku Mahkota Pahang, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah yang juga Yang Dipertua Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang.

"Kita lihat penguasaan bahasa Arab pelajar mula meningkat hasil didikan mereka yang benar-benar pakar dalam bahasa berkenaan," katanya.

Adnan berkata beliau juga dimaklumkan bahawa Universiti Al-Azhar telah membuka satu kuliah khusus bagi membantu pelajar Malaysia yang kurang mahir menguasai bahasa Arab.

Sumber: BERNAMA


Bookmark and Share
 

Penafian: Pihak Kerajaan dan PKNP tidak akan bertanggungjawab keatas sebarang kehilangan atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang didapati dari portal ini.
Paparan terbaik menggunakan IE 8 / Mozilla 3.0 atau lebih baik di dalam resolusi 1024 x 768