Malay | English
White Black Red Blue disable_green A+ A A-


Syarikat Pilihan
Petronas Chemicals MTBE Sdn Bhd
Hubungi Kami
Hubungi Kami
Berminat untuk melabur di Pahang?
Daftar minat anda


Sila guna Bantuan Atas-Talian kami.

Waktu operasi Bantuan Atas-Talian: 11.00 pg - 1.00 tgh & 3.00 ptg - 5.00 ptg (Isnin - Jumaat kecuali cuti umum).

SKMM Sasar 50 Peratus Penembusan Jalur Lebar Di Pahang


Print Email

KUANTAN, 3 Okt (Bernama) -- Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) menyasarkan kadar penembusan jalur lebar sebanyak 50 peratus di seluruh Pahang menjelang akhir tahun 2012.

Pengarah Wilayah Timur SKMM Mohd Shafie Harun berkata 127 buah lagi menara telekomunikasi akan disiapkan menjelang tahun 2012 bagi mencapai sasaran itu.

"Kita berharap menerusi sasaran itu, lebih ramai masyarakat mendapat pelbagai maklumat dengan pantas," katanya kepada pemberita di sini Isnin.

Mohd Shafie berkata penggunaan telefon selular juga disasarkan mencapai tahap 95 peratus menjelang tahun 2012.

"Ketika ini hanya 90 peratus kawasan yang mendapat liputan untuk penggunaan telefon selular, terdapat kawasan-kawasan tertentu yang belum mendapat liputan sepenuhnya seperti di kawasan perkampungan Orang Asli, dan dengan siapnya 127 menara itu nanti, kita yakin penggunaan telefon selular di seluruh Pahang akan mencapai sasaran itu," katanya.

Mohd Shafie juga berkata SKMM menghadapi kesukaran dalam membanteras jenayah siber khususnya yang melibatkan penipuan orang ramai.

"Sepanjang tahun ini sebanyak sembilan kes dilaporkan, dan kita menghadapi kesukaran untuk mengesan sindiket terbabit. Apa yang penting, orang ramai perlu bijak dan tidak mudah terjebak dengan tawaran pelbagai hadiah lumayan menerusi emel, sms atau tawaran menerusi online," katanya.

Beliau berkata SKMM akan bekerjasama dengan pihak polis dan syarikat telekomunikasi dalam usaha membanteras jenayah siber berkenaan.

Terdahulu, Mohd Shafie yang mewakili Jawatankuasa Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Pahang, menyampaikan sumbangan kepada keluarga jurukamera BernamaTV Noramfaizul Mohd Nor yang terkorban semasa menyertai misi bantuan kemanusiaan di Somalia baru-baru ini.

Sumbangan itu disampaikan kepada Ketua Biro Bernama Pahang Mohd Shukri Ishak yang mewakili keluarga Allahyarham.

Noramfaizul, 39, terkorban setelah terkena tembakan curi ketika dalam perjalanan pulang ke tempat penginapan dengan menaiki kenderaan pacuan empat roda semasa menyertai misi bantuan kemanusiaan anjuran Kelab Putra 1Malaysia.

Sumber: BERNAMA


Bookmark and Share
 

Penafian: Pihak Kerajaan dan PKNP tidak akan bertanggungjawab keatas sebarang kehilangan atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang didapati dari portal ini.
Paparan terbaik menggunakan IE 8 / Mozilla 3.0 atau lebih baik di dalam resolusi 1024 x 768