Malay | English
White Black Red Blue disable_green A+ A A-


Syarikat Pilihan
Petronas Chemicals MTBE Sdn Bhd
Hubungi Kami
Hubungi Kami
Berminat untuk melabur di Pahang?
Daftar minat anda


Sila guna Bantuan Atas-Talian kami.

Waktu operasi Bantuan Atas-Talian: 11.00 pg - 1.00 tgh & 3.00 ptg - 5.00 ptg (Isnin - Jumaat kecuali cuti umum).

Risda Tubuh Risda Kayu Ceburi Bidang Pembuatan Perabot


Print Email


TEMERLOH, 9 Dis (Bernama) -- Pihak Berkuasa Kemajuan Pekebun Kecil Perusahaan Getah (Risda) akan menubuhkan anak syarikat baru yang menumpukan kepada pembuatan perabot khususnya daripada kayu getah.

Pengerusi Risda Tan Seri Rahim Tamby Chik berkata syarikat Risda Kayu itu akan membeli kayu pokok getah daripada pekebun kecil yang terlibat dalam program tanaman semula, sekali gus melindungi mereka daripada eksploitasi 'orang tengah'.

"Sekarang ini terdapat orang tengah yang membeli kayu pokok getah pada harga RM500 sehektar sedangkan harga semasa ialah RM16,000 bagi keluasan yang sama," katanya kepada pemberita selepas majlis Perhimpunan Pengerusi Risda Bersama Badan Bukan Kerajaan (NGO) negeri Pahang di sini.

Katanya Risda Kayu yang ditubuhkan dengan modal berbayar RM5 juta akan memastikan pekebun kecil terbabit mendapat harga setimpal.

"Kayu pokok getah yang turut dikategorikan sebagai kayu putih mempunyai kualiti dan nilai tinggi untuk menghasilkan perabot yang kini semakin popular di seluruh dunia," katanya.

Rahim berkata pihaknya akan turut berunding dengan Felda dan Tabung Haji untuk membeli kayu getah dan batang pokok kelapa sawit daripada kedua-dua agensi tersebut.

Katanya batang kelapa sawit juga boleh diproses bagi menghasilkan papan serpai untuk membuat perabot.

Melalui Risda Kayu juga katanya, Risda akan bekerjasama dengan agensi kerajaan berkaitan dengan industri perkayuan bagi menawarkan khidmat menghijaukan bumi dengan pelbagai jenis tanaman pokok terutama getah dan kelapa sawit, sekali gus membantu meningkatkan pendapatan pekebun kecil.Sumber: BERNAMA


Bookmark and Share
 

Penafian: Pihak Kerajaan dan PKNP tidak akan bertanggungjawab keatas sebarang kehilangan atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang didapati dari portal ini.
Paparan terbaik menggunakan IE 8 / Mozilla 3.0 atau lebih baik di dalam resolusi 1024 x 768