Malay | English
White Black Red Blue disable_green A+ A A-


Syarikat Pilihan
Petronas Chemicals MTBE Sdn Bhd
Hubungi Kami
Hubungi Kami
Berminat untuk melabur di Pahang?
Daftar minat anda


Sila guna Bantuan Atas-Talian kami.

Waktu operasi Bantuan Atas-Talian: 11.00 pg - 1.00 tgh & 3.00 ptg - 5.00 ptg (Isnin - Jumaat kecuali cuti umum).

Peluang Pelaburan Besar Wujud Di Kawasan Zon Ekonomi Khas ECER


Print Email

ABU DHABI, 30 Jan (Bernama) -- Zon Ekonomi Khas (SEZ) di Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER), yang disifatkan sebagai "Lembah Klang Pantai Timur," menawarkan peluang pelaburan yang besar kepada para pelabur.
 
Manfaat pelaburan di SEZ, serta di ECER yang lebih luas, akan ditonjolkan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Pembangunan ECER (ECERDC) Datuk Jebasingam Issace John semasa forum "Invest Malaysia 2011" yang disasarkan terhadap para pelabur dari rantau Teluk di sini Ahad.
 
Baru-baru ini, SEZ ECER menerima pelaburan berjumlah RM620 juta (US$202 juta) dari Oilfields Supply Centre Ltd yang berpangkalan di Dubai bagi melaksanakan usahasama pembangunan pengkalan perbekalan penggunaan bersama yang akan beroperasi pada 2013.
 
"Kawasan itu kini terdapat kehadiran minyak dan gas yang kukuh, dengan kluster petrokimia di Kertih dan Gebeng. Kami ingin mengembangkan pelaburan di kawasan itu berasaskan bahan tersebut," katanya kepada media Malaysia sebelum forum itu bermula.
 
SEZ ECER, yang dilancarkan pada 2008, adalah satu zon pembangunan bersepadu dengan kawasan perbandaran baharu, tapak pelancongan antarabangsa, yang diberi perkhidmatan oleh empat pelabuhan, dua lapangan terbang dan zon inovasi berpengetahuan.
 
SEZ menyediakan lapan zon pengeluaran, empat zon bebas dan empat zon pelancongan.
 
SEZ turut direka bentuk menjadi pusat pemprosesan dan pemasaran hasil keluaran, produk pengilangan dan sumber galian wilayah itu.
 
Issace berkata SEZ bukan bertujuan mewujudkan satu kawasan pertumbuhan sepenuhnya kerana "asasnya sudah tersedia."
 
"Ia hanya memerlukan pengukuhan yang lebih lanjut lagi. Jadi, kita hanya melakukan sedikit penjenamaan SEZ yang bertujuan mengekalkan minat di kalangan para pelabur yang berpotensi," katanya.
 
Kawasan itu terletak dari Kertih di Terengganu hingga Pekan di Pahang dan akan mewujudkan 50 peratus daripada kesemua peluang pekerjaan di dalam ECER dan menghasilkan 80 peratus daripada keluaran ekonominya.
 
ECER dilancarkan pada 2007 dan meliputi negeri Kelantan, Terengganu dan Pahang serta Daerah Mersing di Johor.
 
Ia merupakan salah satu daripada lima koridor pembangunan serantau di Malaysia bagi merangsang pembangunan ekonomi dan meningkatkan pertumbuhan.
 
Sumber - BERNAMA


Bookmark and Share
 

Penafian: Pihak Kerajaan dan PKNP tidak akan bertanggungjawab keatas sebarang kehilangan atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang didapati dari portal ini.
Paparan terbaik menggunakan IE 8 / Mozilla 3.0 atau lebih baik di dalam resolusi 1024 x 768