Malay | English
White Black Red Blue disable_green A+ A A-


Syarikat Pilihan
Petronas Chemicals MTBE Sdn Bhd
Hubungi Kami
Hubungi Kami
Berminat untuk melabur di Pahang?
Daftar minat anda


Sila guna Bantuan Atas-Talian kami.

Waktu operasi Bantuan Atas-Talian: 11.00 pg - 1.00 tgh & 3.00 ptg - 5.00 ptg (Isnin - Jumaat kecuali cuti umum).

UMP Guna Teknologi Oracle Urus Pertumbuhan Berterusan


Print Email

KUALA LUMPUR, 18 April (Bernama) - Universiti Malaysia Pahang (UMP), universiti kejuruteraan dan teknikal terkemuka, menggunakan Oracle Database 11g dan Oracle Real Application Cluster (RAC) sebagai sebahagian daripada prasarana teknologinya.
 
Dalam satu kenyataan hari Isnin, Naib Canselor UMP, Professor Datuk Dr Daing Mohd Nasir Ibrahim, berkata kolej dan universiti sekarang menghadapi tekanan yang semakin meningkat untuk mencari cara yang lebih cekap untuk menyediakan arahan dan perkhidmatan berkualiti.
 
Beliau berkata UMP melaksanakan projek itu untuk memastikan pelaksanaan perkhidmatan kritikal kampus yang segera dan boleh dipercayai.
 
"Teknologi ini boleh membantu untuk membolehkan sistem terus beroperasi semasa berlaku kegagalan komponen bagi memaksimumkan ketersediaan portal akademik utama, sistem kehadiran, sistem pengurusan pelajar, sistem peperiksaan dalam talian serta sumber manusia dan kewangan.
 
Pada masa yang sama, katanya, sistem baharu ini juga meningkatkan kecekapan kerana ia menawarkan keupayaan pengurusan automatik dan menjimatkan masa kakitangan yang dahulunya dihabiskan bagi kerja-kerja pentadbiran manual.
 
Sumber: BERNAMA


Bookmark and Share
 

Penafian: Pihak Kerajaan dan PKNP tidak akan bertanggungjawab keatas sebarang kehilangan atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang didapati dari portal ini.
Paparan terbaik menggunakan IE 8 / Mozilla 3.0 atau lebih baik di dalam resolusi 1024 x 768