Malay | English
White Black Red Blue disable_green A+ A A-


Syarikat Pilihan
Petronas Chemicals MTBE Sdn Bhd
Hubungi Kami
Hubungi Kami
Berminat untuk melabur di Pahang?
Daftar minat anda


Sila guna Bantuan Atas-Talian kami.

Waktu operasi Bantuan Atas-Talian: 11.00 pg - 1.00 tgh & 3.00 ptg - 5.00 ptg (Isnin - Jumaat kecuali cuti umum).

Kerajaan Salur RM100 Juta Melalui ECERD Di Bekas Kawasan Dara & LKWJ


Print Email

KUALA LUMPUR, 30 Mac (Bernama) -- Datuk Seri Najib Tun Razak berkata kerajaan, menerusi Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECERDC), akan memperuntukkan RM100 juta lagi bagi kawasan yang dahulunya di bawah seliaan Lembaga Kemajuan Pahang Tenggara (Dara) dan Lembaga Kemajuan Wilayah Jengka (LKWJ) untuk 2011-2012.
 
Perdana Menteri berkata peruntukan itu, yang merangkumi RM30 juta bagi 2011 dan RM70 juta bagi 2012, bakal digunakan untuk projek pembangunan sosio-ekonomi masyarakat setempat, infrastruktur dan penyelenggaraan yang akan memberi manfaat kepada para penduduk.
 
"Mulai tahun ini juga, projek-projek sedemikian bakal diperluaskan untuk merangkumi kampung-kampung tradisional," katanya di dalam satu kenyataan ECERDC selepas mempengerusikan Mesyuarat Majlis ECERDC yang pertama bagi 2011 di sini hari ini.
 
Penerima manfaat utama peruntukan itu adalah Majlis Daerah bagi kawasan yang terlibat, iaitu Maran, Rompin, Pekan, Bera, Jerantut dan Temerloh. Keenam-enam daerah itu memiliki gabungan penduduk sejumlah 659,000 orang.
 
Pada 2010, ECERDC telah diamanahkan oleh Kerajaan Persekutuan untuk bekerjasama dengan Kerajaan Negeri Pahang dalam menghidupkan semula pembangunan ekonomi di bekas kawasan Dara dan LKWJ.
 
Dara dan LKWJ telah dibubarkan pada 1997 setelah berjaya mencapai matlamat masing-masing dalam menerajui pembangunan daerah terlibat.
 
Namun begitu, sejak pembubaran kedua-dua agensi tersebut, kawasan terbabit dikenal pasti memerlukan pembangunan dan penyelenggaraan.
 
Perdana Menteri berkata, setakat akhir Disember 2010, 107 projek bernilai RM49.5 juta yang telah diluluskan di bawah Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK9) di kawasan-kawasan berkenaan telah pun dilaksanakan.
 
Antaranya ialah penaiktarafan jalan raya di Felda Jengka 21 dan 22 di Temerloh; pembaikan landskap dan taman awam di Bandar 32, Bera; penaiktarafan jalan raya di Bandar Tun Razak, Jengka; penaiktarafan jalan raya di Kota, Gelanggi 1, Felda Gelanggi 1 dan 2, dan Felda Sungai Tekam Utara, Jerantut; pemasangan lampu jalan di persimpangan Felda Keratong 2, Rompin; dan penaiktarafan masjid dan balai masyarakat di Paloh Hinai, Pekan.
 
"Projek yang telah disiapkan, yang meliputi penaiktarafan kemudahan awam, telah memberi manfaat kepada 24,400 penduduk di 19 buah kampung, manakala pembangunan dan penaiktarafan jalan raya dan sistem perparitan telah memberikan faedah kepada 28,000 penduduk di 26 buah kampung," katanya.
 
Sumber: BERNAMA


Bookmark and Share
 

Penafian: Pihak Kerajaan dan PKNP tidak akan bertanggungjawab keatas sebarang kehilangan atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang didapati dari portal ini.
Paparan terbaik menggunakan IE 8 / Mozilla 3.0 atau lebih baik di dalam resolusi 1024 x 768