Malay | English
White Black Red Blue disable_green A+ A A-


Syarikat Pilihan
Petronas Chemicals MTBE Sdn Bhd
Hubungi Kami
Hubungi Kami
Berminat untuk melabur di Pahang?
Daftar minat anda


Sila guna Bantuan Atas-Talian kami.

Waktu operasi Bantuan Atas-Talian: 11.00 pg - 1.00 tgh & 3.00 ptg - 5.00 ptg (Isnin - Jumaat kecuali cuti umum).

Pantai, Pulau dan Tasik


Print Email

Pahang dianugerahi dengan pantai, pulau dan tasik yang indah dan masih terpelihara yang boleh menyediakan pelbagai aktiviti menarik untuk para pengunjung.

Pantai
Pantai Pahang yang panjang terbentang dari Kuantan hingga ke Terengganu. Lautnya yang jernih sangat bersesuaian untuk aktiviti menyelam, selam skuba, berenang, berjemur, luncur air dan berlayar. Terdapat Teluk Chempedak yang teluknya sangat sesuai untuk aktiviti sukan air. Pantai Balok merupakan tarikan kepada peminat peluncur angin dan juga lokasi untuk 'International Monsoon Madness Challenge'.

Anda juga boleh menikmati pantai yang indah dan tidak terjejas di sepanjang pantai selatan negeri Pahang iaitu Pantai Lanjut dan Cherating yang mempunyai pantai berpasir keemas-emasan. Club Med Village adalah salah satu tempat kegemaran pengunjung antarabangsa dimana terdapat lagun yang sangat menarik di kawasan tersebut. Anda juga boleh melihat pemandangan yang unik di Pantai Beserah dengan menyaksikan nelayan memindahkan hasil tangkapan dari bot ke tempat pemprosesan menggunakan kerbau.

Pulau
Di seberang pantai tanah besar Pahang ialah Pulau Tioman yang terkenal di dunia. Ia menyediakan pelbagai jenis tempat penginapan – daripada rangkaian resort antarabangsa hingga ke hotel butik dan juga penginapan ala-Melayu yang diusahakan secara persendirian. Tersenarai sebagai taman marin Malaysia, kejernihan laut di Pulau Tioman serta hidupan laut semula jadi menjadikan pulau ini umpama syurga bagi para penyelam.

Tasik
Tasik Bera, terletak di barat daya negeri Pahang, ialah kawasan paya air tawar yang terbesar di Semenanjung Malaysia. Jika anda seorang pencinta alam atau peminat alam semula jadi, pemerhati burung atau seorang pemancing, tentunya anda akan teruja dengan kawasan tasik yang sangat indah yang bercirikan kedesaan, dengan 200 spesies burung, 50 spesies mamalia dan lebih daripada 90 spesies ikan air tawar.

Tasik Chini pula ialah tasik air tawar kedua  terbesar di Malaysia dan ianya terbentuk  daripada 12 buah tasik. Terdapat legenda yang mengatakan bahawa seekor naga mitos tinggal di situ. Tasik tersebut juga kaya dengan pelbagai hidupan  dan tumbuhan tropika yang subur.
 


Bookmark and Share
 

Penafian: Pihak Kerajaan dan PKNP tidak akan bertanggungjawab keatas sebarang kehilangan atau kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan maklumat yang didapati dari portal ini.
Paparan terbaik menggunakan IE 8 / Mozilla 3.0 atau lebih baik di dalam resolusi 1024 x 768