Skip links

Jalan Raya dan Lebuh Raya

Infrastruktur

Jalan Raya dan Lebuh Raya

Lebuh Raya Pantai Timur

Lebuh Raya Pantai Timur yang baharu dibina sepanjang 169km dari Kuala Lumpur ke Pahang membantu menggalakkan aktiviti ekonomi di daerah-daerah utama Pahang. Lebuh raya ekspres bernilai RM4 bilion itu menghubungkan Pelabuhan Kuantan dengan Grid Kebangsaan dan juga menghubungkan lebuh raya Utara Selatan di Pantai Barat yang panjangnya 1,000km. Perjalanan dari Kuala Lumpur ke Kuantan hanyalah 3 jam melalui lebuh raya ini.

Lebuh Raya Pantai Timur merupakan pemangkin untuk menggalakkan dan mempercepatkan pembangunan di ketiga-tiga negeri di Pantai Timur (Pahang, Kelantan dan Terengganu) demi memenuhi objektif negara untuk menyeimbangkan pembangunan di semua kawasan luar bandar di negara ini. Pembinaan lebuh raya ini juga melengkapi pembangunan di koridor Wilayah Ekonomi Pantai Timur.

Lebuh Raya Gambang - Kuantan

Lebuh raya Gambang-Kuantan, juga dikenali sebagai Jalan Gambang dan Jalan Tanah Putih, ialah lebuh raya utama di Kuantan. Lebuh raya sejauh 32km ini menghubungkan Gambang dengan Kuantan menyediakan laluan ke pelbagai bandar di sepanjang jalan.

Laman web ini menggunakan penjejak bagi menambahbaik pengalaman web anda.
× WhatsApp Specialist! Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday
Skip to content