Skip links

Upah Pekerja Yang Kompetitif

Modal Insan

Upah Pekerja Yang Kompetitif

Malaysia, sebagai negara berbilang bangsa, adalah negara pelbagai bahasa, dengan tenaga kerja terlatih dan berkemahiran. Selaras dengan usaha kerajaan untuk meningkatkan peluang rakyat mendapatkan pendidikan tinggi dengan membuka lebih banyak institut pengajian tinggi swasta, selain kolej-kolej dan universiti-universiti awam, sejak tahun 1990an, nisbah bilangan pelajar dalam lingkungan umur 17-23 tahun berkelulusan ijazah pengajian tinggi telah bertambah kepada hampir 40%.

Beberapa universiti dan kolej luar negara telah mendirikan kampus-kampus cawangan di Malaysia seperti Universiti Monash dari Australia dan Universiti Nottingham dari United Kingdom yang berjaya melahirkan tenaga kerja tempatan berkemahiran tinggi tetapi dengan permintaan gaji yang kompetitif.

Purata Gaji Eksekutif dalam Sektor Pembuatan

Purata gaji asas bulanan bagi eksekutif dalam sektor pembuatan adalah dari RM2,769 (Eksekutif) ke RM10,105 (Pengurus Kanan) hingga RM16,793 (Eksekutif Teratas).

Purata Gaji Pekerja Bukan Eksekutif dalam Sektor Pembuatan

Analisis ke atas gaji bukan eksekutif dalam sektor pembuatan menunjukkan bahawa purata gaji asas bulanan adalah dari RM515 (pekerja bukan mahir) ke RM565 (pekerja separuh mahir) hingga RM734 (pekerja mahir atau tukang).

Maklumat Lanjut
Purata Gaji Pekerja Dalam Industri Pembuatan (PDF: 82kb)

Laman web ini menggunakan penjejak bagi menambahbaik pengalaman web anda.
× WhatsApp Specialist! Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday
Skip to content