Skip links

Produk Berasaskan Kayu

Peluang

Produk Berasaskan Kayu

Industri berasaskan kayu di Pahang kebanyakannya tertumpu pada industri perabut kayu getah. Terdapat lebih kurang 100,000 hektar tanah di Pahang yang telah dikenal pasti untuk penanaman getah.

Bekalan Bahan Mentah Tersedia

In order to encourage the growth of wood-based industry in Pahang, the State Government has allocated sufficient land areas to supply suitable wood source via the opening of rubber wood forest plantation. Padang Tengku Industrial Estate was established to focus on wood-based products especially rubber wood furniture.

Kemudahan dan Infrastruktur

ndustri produk berasaskan kayu mempunyai bekalan pekerja mahir tersedia yang sedang dilatih di pelbagai institusi tempatan iaitu sekitar 13,000 orang. Dengan prasarana dan kemudahan yang berstruktur di dalam pelan induk, ia telah mula menarik pengeluar perabut tempatan dan asing untuk melabur dengan mendirikan kilang-kilang mereka. Kawasan perindustrian tersebut mempunyai kemudahan berikut:

  • kilang perabut
  • sokongan bekalan industri
  • pusat merekabentuk
  • kemudahan kualiti dan pengujian
  • pusat latihan
  • pusat penyelidikan dan pembangunan
  • tempat pameran


Insentif Kerajaan

Kerajaan Malaysia secara berterusan berusaha untuk menggalakkan industri tempatan dan pelabur-pelabur asing melabur di dalam pembangunan produk berasaskan kayu. Salah satu insentif ke arah matlamat ini ialah insentif pelaburan semula untuk industri berasaskan sumber asli yang ditawarkan kepada syarikat-syarikat yang sekurang-kurangnya 51% milik rakyat Malaysia dalam industri berasaskan sumber asli termasuk industri berasaskan kayu yang berpotensi untuk dieksport.

Sila layari MIDA maklumat lanjut.

Laman web ini menggunakan penjejak bagi menambahbaik pengalaman web anda.
× WhatsApp Specialist! Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday
Skip to content