Skip links

Minyak & Gas

Peluang

Minyak & Gas

Industri minyak dan gas di anggap sebagai tunjang utama rancangan pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECER). Ianya adalah penggerak utama yang memacu pertumbuhan kegiatan ekonomi di wilayah ini.

Rizab Minyak dan Gas Malaysia

Malaysia dikurniakan dengan kedua-dua sumber tenaga konvensional (tidak diperbaharui) dan tidak konvensional (diperbaharui). Sumber tenaga tidak diperbaharui terbesar ditemui di Malaysia adalah petroleum (iaitu minyak dan gas) yang sedang dengan giat dicari gali. Pengeluaran minyak dalam Malaysia berlaku di luar pesisir pantai dan terutamanya berhampiran Semenanjung Malaysia. Kebanyakan dari lapangan minyak negara mengandungi sulfur rendah, minyak mentah berkualiti tinggi.

Kluster Minyak dan Gas

Di Pahang, industri minyak dan gas berkelompok di Kawasan Perindustrian Gebeng dan Kawasan Perindustrian Minyak & Gas dan Logistik Tanjong Agas. Kedua-dua kawasan perindustrian ini terletak berhampiran kegiatan punca cari gali minyak dan gas. Kerajaan telah memperuntukkan sekitar RM70 bilion untuk membangunkan loji-loji, kemudahan pelabuhan khusus serta juga pelbagai kemudahan komunikasi dan sokongan lain untuk memastikan kecekapan kegiatan minyak dan gas di negara ini. Kedua-dua kawasan perindustrian ini dirancang dan tersusun dengan baik, dan berupaya memenuhi keperluan khusus kegiatan ekonomi.

Dalam rangka untuk meningkatkan lagi kegiatan industri minyak dan gas, Kerajaan Persekutuan telah memperuntukkan sekitar RM150 juta dalam Rancangan Malaysia ke 10 untuk memperbaiki prasarana asas di Pahang seperti menaik taraf sistem jalan, pembesaran pelabuhan Kuantan dan bandar sekitar pelabuhan. Dengan semua kemudahan utama dan prasarana yang tersedia di kawasan ini, Pahang bersedia untuk menyambut pelabur ke kluster minyak dan gas ini.

Maklumat tambahan berkaitan Kawasan Perindustrian Minyak & Gas:

Kawasan Perindustrian Gebeng
Kawasan Perindustrian Minyak & Gas dan Logistik Tanjong Agas

Laman web ini menggunakan penjejak bagi menambahbaik pengalaman web anda.
× WhatsApp Specialist! Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday
Skip to content